erfgoedobject

Burgerhuis gedateerd 1910

bouwkundig element
ID
24672
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24672

Juridische gevolgen

Beschrijving

Art-nouveaugetint enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met mansardedak en centraal dakvenster, gebouwd in opdracht van juffrouw Marthe Luck in 1910.

Gele bakstenen lijstgevel met hardstenen kelderverdieping. Schouderboogvormige bovenlicht van de deur en vensteropeningen ter hoogte van de eerste bouwlaag. Sierlijk uitgewerkte deur met smeedwerk en deurgreep in art-nouveaustijl. Verschillend gevelritme op de bovenverdieping met centrale erker, ondersteund door een rijkelijk versierde console. Het bekronend balkon met hekwerk is vandaag verdwenen. Het drielicht van de derde bouwlaag is gevat tussen brede vlakke hoekpilasters met versierde basis en kapiteel. De lijstgevel wordt afgesloten met een onderbroken kroonlijst met klossen en consoles.

De gevel is versierd met diverse tegelfriezen en tegelpanelen. Het hoofddecor wordt gevormd door gestileerde lelies met opvallende meeldraden en krullende bladeren in golvende bewegingen. In decoratieve uitwerking zijn deze panelen sterk verwant met het werk van Gilliot & Cie, maar op technisch vlak wordt gebruik gemaakt van de drooglijntechniek, typisch voor het Brusselse huis Helman.

  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 22-23.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis gedateerd 1910 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24672 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.