erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 24675   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24675

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Middelgroot breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); vermoedelijk 16de-eeuwse kern met aanpassingen uit 18de, 19de en 20ste eeuw. Onlangs werd de bepleistering en stucversiering uit de 19de eeuw afgekapt op de bovenverdieping en is de gevel van Ledesteen met bakstenen bovenhelft van de hoogste bouwlaag bloot gekomen. Bepleisterde en beschilderde begane grond met imitatiebanden (19de eeuw); benedenvensters ontlast door twee zandstenen korfbogen en twee tudorbogen. Muurankers op de scheiding van tweede en derde bouwlaag; rechthoekige vensters met hoekblokken, ontlastingsbogen en bakstenen strek op tweede bouwlaag; derde bouwlaag, met bovenhelft van baksteen toegevoegd in 1781 (volgens archiefstukken: bouwaanvraag voor toevoegen van derde bouwlaag en aanbrengen van een rondboogdeur met rechthoekige hardstenen omlijsting die thans verdwenen is). Gevelbekroning door middel van kroonlijst op klossen. Begane grond nog gedeeltelijk gewijzigd in de 20ste eeuw. Aanbouw haaks op achtergevel, van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) uit de tweede helft van de 18de eeuw.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 72, nr. 34.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24675 (Geraadpleegd op 06-06-2020)