Huis De Lelie

Straat Geldmunt

• Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is beschermd als monument Burgerhuis De Lelie

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Lelie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Beschrijving

Enkelhuis, zogenaamd "de Lelie", van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1714 door middel van muurankers op de vleugelstukken van de halsgevel. Halsgevel met invloed van Lodewijk XIV-stijl, gereconstrueerd in 1911 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens (zie opschrift); onderbouw van Franse steen, van derde bouwlaag af opgetrokken uit baksteen met natuurstenen penanten en ornamenten. Gekoppelde vensters met stenen kruisen en wigvormige ontlastingssysteem op verhoogde begane grond. Waterlijsten lijnen de vensterregisters aft Deurvensters van tweede bouwlaag met stenen balustrade en tussendorpel op geprofileerde consoles; tussenstijl ontbreekt gedeeltelijk. Geveltop omlijst met platte banden, vleugelstukken met voluten en bekroond met pijnappel; afdekkend gebogen fronton boven een cartouche met puttihoofdje; bekronende siervaas. Rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel op geprofileerde consoles en bolkozijn als bovenlicht.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke