erfgoedobject

Hoekhuis Spijkeboort

bouwkundig element
ID
24680
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24680

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Spijkeboort
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Hoekhuis Spijkerboort
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Spijkeboort
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder mansardedak (leien). Middelgrote woning, vanouds genaamd "Spijkeboort" naar het huisteken namelijk de krukas. Kern uit het derde kwart van de 15de eeuw met in een achterkamer een muurschildering voorstellende "Het Laatste Avondmaal", daterend uit het laatste decennia van de 15de eeuw. Voorgevel in rococostijl opgetrokken ter vervanging van houten voorgevel in 1766 (volgens archiefstukken, oorspronkelijk twee bouwlagen hoog); bij reconstructie van voorgevel in 1906 vermoedelijk derde bouwlaag toegevoegd. Hardstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand en middenrisaliet gemarkeerd door een gebogen fronton, gedateerd 1766 door middel van geschilderde cijfers (cartouche boven middentravee van de tweede bouwlaag). Rechthoekige vensters in drie middentraveeën voorzien van geprofileerde omlijsting. Steekboogdeur met hol geprofileerd beloop op neuten en met bovenlicht. Erboven, spiegelboogvormig deurvenster met hardstenen balkon (derde kwart van de 20ste eeuw) met rocailleversiering en lage smeedijzeren leuning; verfraaid met cartouche en rocailles, evenals het spiegelboogvenster op de derde verdieping. Borstweringen versierd met panelen met uitgespaarde hoeken. Tweede en derde bouwlaag bekroond met gelede architraaf; gevel afgelijnd door kroonlijst en oeil-de-boeuf met rocailleversiering in het fronton. Nagenoeg volledig blinde en herstelde zijgevel waarin een zandstenen bolkozijn en recente gevelsteen met oude huisnaam "Spijkeboort" en jaartal 1460.

Mobilair: interieur in Lodewijk XV-stijl: trap, schouwen, lambrizeringen en plafonds.

 • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 72, nummer 29.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Muurschilderingen Spijkeboort

 • Is deel van
  Geldmunt (middeleeuwse stadskern)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis Spijkeboort [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24680 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.