Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Opgetrokken op de plaats van de voormalige kapel van Sint-Elooi behorend aan de gilde der smeden en die vermoedelijk in 1873 gesloopt werd; het grondplan van dit perceel stemt overeen met dat van de kapel met haar driezijdige koorsluiting. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint en begane grond met imitatiebanden, afgelijnd door puilijst. Getoogde vensters en deur op de gelijkvloerse verdieping omlijst met platte banden; geprofileerde omlijstingen met zwaar versierde sluitsteen op de tweede bouwlaag; rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met kleine sluitsteen op de lagere derde verdieping. Panelen met langgerekte cartouchevormige stucversiering op de borstwering. Tot cordons verbonden onderdorpels, markeren de geledingen. Hoofdgestel met kroonlijst op klossen en modillons. In de keuken van de huidige woning zou een gedeelte van een venster van de voormalige kapel bewaard gebleven zijn.
VARENBERGH E. 1875: Souvenirs archéologiques de la ville de Gand. La maison de Saint Eloy ou des Forgerons, Gent.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De uitgewerkte bepleistering en stucversieringen zijn niet langer aanwezig, evenals de kroonlijst op klossen en modillons. De gevel kreeg een vlakke bepleistering.
Google Maps, Streetview, Geldmunt 36, Gent [online] (geraadpleegd op 9 augustus 2021).