erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 24687   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24687

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Empire getint enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Opgetrokken op een perceel dat vroeger behoorde aan de gilde der smeden en waar zich het Sint-Elooishospitaal bevond, opgericht in de loop van de 14de eeuw ter verzorging van zieken en armen behorend tot genoemde gilde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Rondboogvensters met geprofileerde booglijst op imposten op de tweede verdieping; rechthoekige vensters met lekdrempels op de lagere derde verdieping. Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst. Gewijzigde indeling op gelijkvloerse verdieping.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24687 (Geraadpleegd op 07-07-2020)