Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Zeugsteeg, Geldmunt
Locatie Zeugsteeg 24-32, Geldmunt 48, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Hoekhuis

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen met vijf traveeën brede voorgevel opgetrokken voor oude kern (17de eeuw?), van twee bouwlagen onder sterk hellend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met trapgevel aan achterzijde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de 19de eeuw met plint van Doornikse kalksteen (kern) bezet met hardstenen platen. Gelijkvloerse verdieping met imitatiebanden en puilijst; afgekante hoektravee. Rechthoekige vensters en deur. Drielicht in rechter travee van de tweede verdieping voorzien van gelede bovendorpel onder een paneel en blad- en bloemmotieven rondom een medaillon in stucwerk. Vensters van derde verdieping voorzien van kleine gietijzeren leuning en kordonlijst. Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en brede kroonlijst op klossen.

Zijgevel in Zeugsteeg, van vier traveeën en twee bouwlagen; bakstenen lijstgevel met plint van Doornikse kalksteenblokken. Getoogde vensters met zandstenen hoekblokken, sponning en strek. Eerste travee dichtgemetseld, tweede travee gewijzigd met deuropening op gelijkvloerse verdieping en venster met glas in lood op tweede verdieping. Bewaarde muurankers en aflijnende kroonlijst. Overgang tot lagere aanbouw met gebogen gevel gevormd door afschuining met zandstenen hoekblokken. Plint van Doornikse kalksteen loopt door, keldergat werd opgevuld met Ledesteen. Oorspronkelijk twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog met zandstenen kruiskozijnen met ontlastingsbogen van bak- en zandsteen, vervangen door een rechthoekig venster per bouwlaag. IJzeren leuning boven gootlijst.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Geldmunt (middeleeuwse stadskern)

Geldmunt (Gent)

maakt deel uit van Zeugsteeg

Zeugsteeg (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.