erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 24692   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24692

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gecementeerde plint; gelijkvloerse verdieping met imitatiebanden en puilijst, horizontaliserend accent dat wordt herhaald door de gekorniste kroonlijst op consoles boven de bel-etage. Rechthoekige vensters en deur, op de bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijstingen die op de derde verdieping bovendien verrijkt zijn met oren en een sluitsteen. Borstweringen versierd met spiegels tussen postamenten. Bekronend hoofdgestel met versierde fries en kroonlijst met tandlijst op modillons.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24692 (Geraadpleegd op 06-06-2020)