Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Baksteen verwerkt met Ledesteen. Beschilderde trapgevel (4 treden + topstuk) van één travee in de Sint-Jacobsnieuwstraat. Rechthoekige vensters met lekdrempels en imitatienegblokken. Gevelsteen met verweerd reliëf in de top. Houten winkelpui uit de 19de eeuw met sporen van de vroegere ontlastingsbogen (afwisselend strek en boogstenen).

Vijf traveeën brede gevel met twee getrapte dakvensters in de Gildestraat. Rechthoekige vensters met lekdrempels, imitatienegblokken en ontlastingsbogen (zie trapgevel). Een cordon verbindt de onderdorpels van de bovenvensters. Rechthoekige deur met tussendorpel op consoles en met bolkozijn als bovenlicht; houten winkelraam.

Gerestaureerd in 1898 doch reeds opnieuw in vervallen staat.

• FREDERICQ P. 1901: Onze oude gebouwen te Gent, Gent.