Hoekhuis, gedateerd 1605

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Gildestraat
Locatie Gildestraat 17, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis, gedateerd 1605

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas

Deze bescherming is geldig sinds 16-06-1978.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditioneel hoekhuis met twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), op een cartouche gedateerd 1605. Gerestaureerd in 1902. Vier traveeën brede gevel in de Gildestraat. Verankerde baksteenbouw verwerkt met Balegemse zandsteen, op een arduinen plint. Gewijzigde benedenvensters en deuren (met negblokken). Overkragende verdieping op tudor- en korfbogen. Bovenvensters met vernieuwde kruiskozijnen, voornamelijk omlijst met negblokken. De tweede travee loopt uit in een getrapt dakvenster.

Trapgevel (4 treden en topstuk) van vier traveeën aan de vroegere voorkant (thans zijgevel). Kruiskozijnen met gekoppelde ontlastingsboogjes. Spiegels van baksteen op de borstweringen. Twee kruiskozijnen, oculus, en cartouches in de geveltop. Begane grond verbouwd met twee rechthoekige vensters. Zeventiende-eeuwse bijbouw van drie traveeën, één bouwlaag met trapgeveltje (5 treden en topstuk) in Houtbriel. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met bewaarde duimen en ontlastingsbogen. Gelijksoortige bakstenen panelen versieren de borstwering. Kruiskozijn en vlak omlijst oculus in de trapgevel.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gildestraat

Gildestraat (Gent)

maakt deel uit van Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas

Gildestraat, Houtbriel, Kalvermarkt, Tussen 't Pas, Volmolenstraat, Zilverenberg (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.