erfgoedobject

Hoekhuis, gedateerd 1605

bouwkundig element
ID
24710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24710

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel hoekhuis met twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), op een cartouche gedateerd 1605. Gerestaureerd in 1902.

Vier traveeën brede gevel in de Gildestraat. Verankerde baksteenbouw verwerkt met Balegemse zandsteen, op een arduinen plint. Gewijzigde benedenvensters en deuren (met negblokken). Overkragende verdieping op tudor- en korfbogen. Bovenvensters met vernieuwde kruiskozijnen, voornamelijk omlijst met negblokken. De tweede travee loopt uit in een getrapt dakvenster.

Trapgevel (4 treden en topstuk) van vier traveeën aan de vroegere voorkant (thans zijgevel). Kruiskozijnen met gekoppelde ontlastingsboogjes. Spiegels van baksteen op de borstweringen. Twee kruiskozijnen, oculus, en cartouches in de geveltop. Begane grond verbouwd met twee rechthoekige vensters.

17de-eeuwse bijbouw van drie traveeën, één bouwlaag met trapgeveltje (5 treden en topstuk) in Houtbriel. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met bewaarde duimen en ontlastingsbogen. Gelijksoortige bakstenen panelen versieren de borstwering. Kruiskozijn en vlak omlijst oculus in de trapgevel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis, gedateerd 1605 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24710 (Geraadpleegd op )