erfgoedobject

Huis De Valk

bouwkundig element
ID
24712
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24712

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Valk
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Valk
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "De Valk". Lodewijk XV-huis gebouwd op de plaats van het vroegere "Paradijsken" in 1755 (volgens bouwaanvraag). Breedhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en pseudomansardedak (leien). Voorgevel volledig opgetrokken uit hardsteen. Geblokte hoekbanden begrenzen de gevel. De twee middentraveeën zijn één verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een geknikt, gebogen fronton, voorzien van een oeil-de-boeuf, omgeven met uitgewerkte rocaillemotieven. De rechthoekige bovenvensters zijn gevat in vlakke, doorlopende omlijstingen die in de borstweringen panelen vormen, opgevuld met gevelstenen met uitgeholde hoeken, deze onder de zolderverdieping geven het bouwjaar aan. Moderne winkelpui. Overwelfde kelder op centrale zuil, voormalige bier- en wijnkelder van het Sint-Pharaildekapittel.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 77, nummer 10.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Valk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24712 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.