erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
24739
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24739

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Drie traveeën breed enkelhuis met drie en halve bouwlaag, uit de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint. Op de begane grond rondboogdeur en -vensters tussen geblokte penanten met booglijst voorzien van een schelpsluitsteen en rustend op imposten; lekdrempels steunend op consoles. Rechthoekige bovenvensters in een geprofileerde omlijsting tussen kolossale pilasters met ingediepte schachten. Borstweringen uitgewerkt als balustrades op de bel-etage; reliëf van leeuwenkoppen in medaillons in de bekronende casementen. De vensters van de lagere derde bouwlaag vertonen arduinen lekdrempels op voluutconsoles en een voluutsluitsteen. Attiek, steunend op hoofdgestel, is opengewerkt met vensters tussen modillons.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24739 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.