erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
24742
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24742

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis met vier traveeën, drie bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (pannen), uit 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met plint van hardsteen. Geblokte penanten en lateien op de begane grond afgewerkt met een puilijst. Rechthoekige vensters, op de verdieping gevat in een geprofileerde omlijsting voorzien van oren op dropmotief en op de derde bouwlaag van een sluitsteen met festoenen. Cordonlijsten verbinden de onderdorpels. De twee middeltraveeën zijn boven de tweede bouwlaag bekroond met een druiplijst op consoles. De borstweringen tussen de eerste twee bouwlagen zijn opgevat als balustrades tussen postamenten. Rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht en verzorgd houtwerk. Gevelbekroning door middel van een architraaf, met panelen versierd fries, kroonlijst op modillons en tandlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24742 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.