erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 24750   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24750

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning van 1690
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met twee schuin geplaatste zijtrapgevels, uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gewijzigd in 1690 en gedateerd 1690 door middel van een cartouche, voorgevel wederopgebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van J. De Waele. Barokke trapgevel van baksteen met plint, hoekstenen, negblokken en vensterkruisen van Franse steen. Gekoppelde vensters met waterlijsten ter hoogte van boven- en onderdorpels. Tussendorpels van muuropeningen op begane grond en latei van kelderdeur met buitentrap rusten op volutevormige consoles. Borstweringen voorzien van panelen van Franse steen waarvan enkele met bloemenslingers versierd zijn. Ovale oculus in geveltop verfraaid met omlijsting van Franse steen, gebogen druiplijst, vruchtenslinger en afhangende voluten.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24750 (Geraadpleegd op 20-01-2021)