Burgerhuis het Maagdeken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis het Maagdeken

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis het Maagdeken

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "het Maagdeken". Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (leien) uit de 16de tot 17de eeuw, opgetrokken in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde gevel in traditionele stijl opgetrokken uit baksteen en witte Franse steen. Twee linker traveeën met uitspringende en overstekende bovenverdieping, sokkel van Franse steen met bolkozijnen als keldervensters; overkragende bovenbouw op geprofileerde korfbogen geschraagd door halfzuilen met geprofileerde basis voortkomend uit sokkelprofiel; bekronende trapgevel met schouderstukken. Rechter travee gemarkeerd door korfboogvormige poort met geprofileerde omlijsting van Franse steen en accoladevormige druiplijst; getrapte dakkapel boven daklijst. Beluikte rechthoekige vensters met kruiskozijnen, negblokken en ontlastingsboog. Gevel horizontaal geritmeerd door talrijke waterlijsten en platte banden.