Korenmetershuis

Beschrijving

Eerste Korenmetershuis, van 1435 tot 1540 gildehuis van de korenmeters. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), uit de eerste helft van de 16de eeuw, heropgebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens. Verankerde trapgevel in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en witte natuursteen. Plint met bolkozijnen als keldervensters en kelderdeur met trap, afgedekt door waterlijst. Kruiskozijnen met negblokken, latei en wigvormig ontlastingssysteem. Borstweringen afgelijnd door waterlijsten en met versierde gevelankers. Rechthoekige deur op verhoogde begane grond, met tussendorpel op consoles en bolkozijn bovenlicht; rechte steektrap van acht trappen voorzien van ijzeren leuningen. Achtergevel: bakstenen tuitgevel met muurvlechtingen.

Aanbouw achteraan: klein diephuis van drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak (Vlaamse pannen), met kern vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw doch met latere aanpassingen (19de eeuw). Enige zichtbare gevel: verankerde lijstgevel deels van Doornikse kalksteen en deels van bakstenen met dichtgemetselde getoogde vensters op bovenverdieping. Houten goot.