erfgoedobject

Tolhuisje

bouwkundig element
ID
24759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24759

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolhuisje
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Tolhuisje
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig tolhuisje, waar in de 17de en 18de eeuw de taksen op het graan geïnd werden door stedelijke ambtenaren. Enkelhuisje van twee traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) gedateerd 1682 aan de hand van een cartouche op de geveltop, hersteld in 1912 zoals vermeld op gevelsteen. Verankerd trapgeveltje in traditionele stijl opgetrokken uit bak- en kalkzandsteen. Natuurstenen plint in regelmatig verband; rechthoekig benedenvenster en deur afgedekt met hardstenen latei en waterlijst oversneden door oude versierde gevelanker. Deurvenster naast kruiskozijn op de tweede bouwlaag met houten balustrade en tussendorpel op consoles, met wigvormig ontlastingssysteem. Zoldervenster met latei op geprofileerde consoles. Geveltje horizontaal geleed door waterlijsten. Overwelfde benedenverdieping van twee traveeën breed met kruis- en stergewelven rustend op pijlers.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tolhuisje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24759 (Geraadpleegd op )