bouwkundig
element
ID: 2477 URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2477
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed
Kasteel Befferhof
Deze vaststelling
is geldig sinds 29-03-2019
Op de Ferrariskaart aangeduid als Hoeve Diepenbeeck, op de kaarten van Popp en Vandermaelen als Befferenhoef. Omgracht kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met omringend, met beuken en platanen beboomd park, gelegen nabij de grens met Mechelen en het natuurgebied Mechels Broek. Volgens J. Verbesselt werd het domein Hof te Befferen, een spoor van de Berthouts, in de 17de eeuw bij Bonheiden gevoegd. Eertijds Hof van leenroerigheid, buiten de stadskern de hoogste rechtbank, met eigen costuymen, van het Land van Mechelen en beroepshof van talrijke plaatselijke schepenbanken van Het Land van Mechelen, aanvankelijk te Putte gevestigd.
Oorspronkelijk groter landhuis of hoeve (confer kaarten van Ferraris, Popp en Vandermaelen) met bewaarde vijfhoekige omgrachting, afgebrand tijdens de Franse Revolutie. In 1832 (confer gevelsteen) door F. Van Diepenbeeck opgericht op de oudere grondvesten; voorgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl herbouwd in 1929 (confer aanzetstenen ontlastingsbogen in centrale trapgevel), achtergevel aangepast in 1958. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder leien schilddak; markante centrale trapgevel, flankerende dakvensters en hoektorentjes. Sierankers, gecementeerde omlijstingen, steigergaten en muurbanden. Rechthoekige muuropeningen en recente aanbouwsels.
Bron : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :
Steyaert, Rita
Datum : 1997
Is deel van
Befferdreef
Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel Befferhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2477 (Geraadpleegd op 08-12-2019)