Hottentothoeve

Gemeente Bonheiden

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hottentothoeve

omvat de bescherming als monument Hottentothoeve: schuur
gelegen te Cassenbroek 1 (Bonheiden)

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Cassenbroek: fase 2

Beschrijving

Naar verluidt oorspronkelijk horend bij het oud goed van Calsterbroek en opklimmend tot begin 18de eeuw. Achterin, aan een aarden weg gelegen 19de-eeuws(?) woonstalhuis onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met parallelle 18de-eeuwse schuur onder schilddak (Vlaamse pannen) ten zuiden.

Verankerd, aangepast bakstenen woonstalhuis van tien traveeën en één bouwlaag op een gecementeerde plint met centraal woongedeelte van vijf traveeën; latere westelijke stalling en aansluitende overdekte mestvaalt. Deels betraliede en beluikte rechthoekige muuropeningen. Indrukwekkende langsschuur van deels versteende leembouw met zichtbaar stijl- en regelwerk, onder meer noordgevel met bakstenen plint. Aansluitend houten aanbouwsel en vrijstaand houten bijgebouw ten westen.

Auteurs: Steyaert, Rita