Huis A la demie Lune

Straat Groentenmarkt

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis A la demie Lune

is beschermd als monument Huis A la demie Lune

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groentenmarkt met omliggende bebouwing

Beschrijving

Huis "A la demie Lune". "Vve Tierenteyn-Verlent, mostaardfabriek" (gesticht in 1790), in dit huis gevestigd sedert 1883. Bepleisterde voorgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en een plat dak. 19de-eeuwse ordonnantie. Rondboogvensters met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag, de booglijst rustend op imposten. Rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels op de bovenste verdieping. Kroon- en tandlijst op klossen. 19de-eeuwse winkelpui gemarkeerd door neorenaissance halfzuiltjes van gietijzer. Romaanse, overwelfde kelder, bereikbaar langs een buitentrap met luik, met gedeeltelijk bewaarde zuiltjes met krulkapiteel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke