Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Ruim, drie bouwlagen hoog Lodewijk XVI-huis waarin oorspronkelijk zes woningen ondergebracht waren, onder een schilddak (leien), gesticht door de prelaat van Sint-Pieters in 1785. Volledig gerestaureerd in het derde kwart van de 20ste eeuw.

De voorgevel van vijftien traveeën vertoont een middenrisaliet van vijf traveeën met een bekronend driehoekig fronton. Rechthoekige vensters, op de verdiepingen per travee gevat in een rechthoekige nis en omlijst met geprofileerde banden voorzien van een sluitsteen. De borstweringen zijn versierd met panelen en in het risaliet met balusters. Gekornist hoofdgestel, waarvan de kroonlijst verfraaid is met een tandlijst op klossen. Gelijkaardige zijgevels van zes en vijf traveeën.

• Rijksarchief Gent, Sint-Pieters II, nummers 37-38.