Gildehuis der Visverkopers

Beschrijving

Gildehuis der Visverkopers, later ook zogenaamd "Wit huys", daterend van 1506. Trapgevel (10 trappen + topstuk) met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), opgetrokken uit Balegemse zandsteen. Registers en borstweringen gemarkeerd door waterlijsten en gelijksoortige lijsten in de geveltop die gewoon het profiel der dekstenen aanhouden. De kruiskozijnen zijn vervangen door rechthoekige vensters en verlaagd. Muurankers met krul en kram. De deur met gietijzeren waaier werd vernieuwd midden 18de eeuw: arduinen, hol geprofileerde spiegelboogomlijsting op neuten, loofwerk in de zwikken; het geheel wordt bekroond met een geprofileerde, gebogen waterlijst.

De zijgevel aan de kant van de Leie, is een lijstgevel, afgelijnd door een stenen kroonlijst, van drie traveeën in dezelfde stijl, doch "harder" gerestaureerd. Zo zijn de vensters rechts verplaatst en aangepast en werden de getrapte dakvensters en de schouw in kalkzandsteen wederopgebouwd. Voorts eveneens rechthoekige verlaagde vensters, afgelijnd door waterlijsten.

Linker zijgevel met gedichte kruiskozijnen, verspringend aantal traveeën op verschillende bouwlagen hoogte. Sporen van waterlijsten.

Achtertrapgevel.

• HEINS A. 1910: Ancienne maison corporative des poissonniers, in: Inventaire archéologique de Gand, Gent, 516.