erfgoedobject

Burgerhuis De grote steur

bouwkundig element
ID: 24840   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24840

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De grote steur", trapgevel (9 trappen + topstuk) eertijds gedateerd 1667. Bakstenen gebouw van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen). Rechthoekige vensters van afwisselende hoogte met kwartholle dagkanten voorzien van ontlastingsbogen en waterlijst. Een gevelsteen met een steur versiert de borstwering van de middentravee tussen de verdiepingen. Twee cartouches naast het zoldervenster vermelden het bouwjaar (thans verweerd). Oculus met krulwerk in de geveltop, die voorzien is van waterlijsten in het verlengde van de dekstenen en bekroond wordt met een bolvormig ornament. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

  • Is deel van
    Groentenmarkt

  • Is deel van
    Groentenmarkt met omliggende bebouwing

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De grote steur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24840 (Geraadpleegd op 22-09-2020)