erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 24860   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24860

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met de Kalandenstraat, met drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapellen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, naar ontwerp van architect Mommens. Baksteenbouw met decoratieve verwerking van witte bakstenen banden boven een arduinen onderbouw met geblokte penanten en grote winkelramen. Afgeronde hoektravee met een symmetrische zijtravee en twee breed zijrisaliet in de Henegouwenstraat. Puilijst, kordons, speklagen en kroonlijst verlenen een horizontale indruk aan het geheel. Rechthoekige vensters met bekronend hardstenen hoofdgestel op consoles op de tweede bouwlaag en driehoekige latei op de bovenste verdieping, met gebogen balkon in de hoektravee. Hoofdgestel met steigergaten in de fries en kroon- en tandlijst op klossen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24860 (Geraadpleegd op 07-06-2020)