erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen met winkels

bouwkundig element
ID
24863
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24863

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde enkelhuizen met laat-gotische en middeleeuwse reminiscenties in de gevelornamenten en -afwerking. Deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd: sobere bak- en hardsteenbouw met drie bouwlagen en meestal twee traveeën, onder mansardedak (leien of kunstleien) met dakkapellen, bekroond met houten frontons. Als winkelstraat voorzien hebben alle huizen ontworpen winkelpuien met grote vitrines, met gekorniste puilijst, op de verdieping bekroond met doorlopende ijzeren leuningen. Hoekhuizen met afgesnuite hoektravee.

Arduinen pui geritmeerd door drie brede tudorbogen op consoles, waarvan de middelste met deelzuil, de korfboogvormige deuren omsluit. Verder horizontaal geleed door puilijst, kordons en speklagen en vertikaal afgelijnd met hoekblokken. Bovenverdieping met gekoppelde korfboogvensters voorzien van halfrond balkon in de middentravee en rechthoekige vensters met typische drielobbige boogvelden op de bovenste verdieping.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde burgerhuizen met winkels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24863 (Geraadpleegd op 13-04-2021)