erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen met winkels

bouwkundig element
ID
24871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24871

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee identieke huizen deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd: sobere bak- en hardsteenbouw met drie bouwlagen en meestal twee traveeën, onder mansardedak (leien of kunstleien) met dakkapellen, bekroond met houten frontons. Als winkelstraat voorzien hebben alle huizen ontworpen winkelpuien met grote vitrines, met gekorniste puilijst, op de verdieping bekroond met doorlopende ijzeren leuningen. Hoekhuizen met afgesnuite hoektravee.

Elk van twee traveeën met bepleisterde van imitatiebanden voorziene bovenverdiepingen boven gelijkaardige arduinen puien en balkon. Verticaal geritmeerd door rechthoekige deurvensters in geprofileerde omlijsting met bekronende druiplijst en bovenvensters met speelse omlijsting en leuningen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde burgerhuizen met winkels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24871 (Geraadpleegd op 15-04-2021)