erfgoedobject

Burger- en hoekhuis met winkels

bouwkundig element
ID
24872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24872

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rij- en hoekhuis deel uitmakend van de huizen gebouwd bij de aanleg van de straat in het laatste kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van architect Edmond De Vigne, behorende tot de doorsnee-architectuur van die tijd: sobere bak- en hardsteenbouw met drie bouwlagen en meestal twee traveeën, onder mansardedak (leien of kunstleien) met dakkapellen, bekroond met houten frontons. Als winkelstraat voorzien hebben alle huizen ontworpen winkelpuien met grote vitrines, met gekorniste puilijst, op de verdieping bekroond met doorlopende ijzeren leuningen. Hoekhuizen met afgesnuite hoektravee.

Respectievelijk twee en vijf traveeën met afgesnuite hoektravee. Arduinen pui met grote vitrines en geblokte penanten, doorlopend balkon en verticaal geritmeerde bovenverdiepingen; geaccentueerde hoektravee met nauw aansluitende zijtravee, gescheiden door vlakke pilasters, met doorlopend hoofdgestel en bekronende obeliskvormige sierstukken.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burger- en hoekhuis met winkels [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24872 (Geraadpleegd op 13-04-2021)