Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met de Gouvernementstraat

Beschrijving

Voornamelijk neoclassicistisch-getint hoekhuis met de Gouvernementstraat: drie bouwlagen en lichthellend zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Baksteenbouw verrijkt met hardsteen voor omlijstingen en speklagen. Zes traveeën brede voorgevel gemarkeerd door zijrisaliet (van twee smalle traveeën) met bekronend driehoekig fronton. Sterk horizontaal geleed door speklagen, pui- en kroonlijst en voorzien van rechthoekige vensters gevat in geprofileerde omlijsting met oren, hoekblokken en sluitsteen op de begane grond; bekronend gebogen fronton op de bovenste verdieping. Een hoofdgestel met in de architraaf opgenomen druiplijsten, fries met steigergaten en kroon- en tandlijst op consoles sluit gevel af.

Verdiepte, afgeronde hoek en gelijkaardige doch minder rijkversierde zijgevel van zes traveeën waarvan drie vermoedelijk later toegevoegd werden (zonder kroonlijst).