erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 24890   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24890

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis in classicerende barokstijl
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Hoekhuis met twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Baksteen gecombineerd met zandsteen, voor de omlijstingen van de vroegere kruiskozijnen en de platte banden ter hoogte van de dorpels, en hardsteen voor de plint, de latere onderdorpels en de deuromlijsting. Drie traveeën brede klokgevel aan de voorkant, geritmeerd door rechthoekige vensters, bekroond met een uitspringende druiplijst. Vernieuwde spiegels tussen de verdiepingen en de geveltop. Bekronend driehoekig fronton boven de zolderverdieping, afgezet met platte banden en dubbele voluut. De zijgevel van drie traveeën in de Haringsteeg, is nagenoeg blind. Volledig gecementeerd. De tweede travee is hoger opgetrokken tot een dakvenster met puntgevel. Rechthoekige vensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24890 (Geraadpleegd op 07-08-2020)