erfgoedobject

Gekoppelde stadswoningen

bouwkundig element
ID
24901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24901

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Drie samen ontworpen rijhuizen met drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen) met gecementeerde voorgevels met art-decogetinte ornamenten uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Begane grond op arduinen plint; rechthoekige deuren met gekrulde ijzertracering en vensters gevat in geprofileerde omlijsting. Bovenverdieping verticaal geritmeerd door rechthoekige vensters die per travee gevat zijn in een gelijkaardige omlijsting: lekdrempels en panelen met art-decobloemmotieven op de borstweringen. Nummer 9 met bredere travee op de bovenverdieping voorzien van loggia met bekronend balkon met ijzerwerk. Een doorlopende kroonlijst op klossen en zware consoles tussen de verschillende huizen lijnen de gevels af.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gekoppelde stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24901 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.