Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Zeven traveeën breed herenhuis met drie bouwlagen en zadeldak (pannen) met dakkapel, volgens archiefstukken daterend van 1783. Opgetrokken uit zandsteen met stucversiering. De rechthoekige vensters (op de tweede bouwlaag voorzien van een console boven de middenstijl) zijn gescheiden door vlakke, kolossale pilasters. Borstweringen voorzien van casementen en geometrische rankwerkmotieven op panelen (thans grotendels verweerd). Behouden, doch deels verborgen rondboogdeur (met vleugeldeur en waaier) in de centrale travee: geprofileerd beloop op imposten met sluitsteen ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met loofwerk in de zwikken en bekroond met een kroonlijst, tevens balkonplaat met ijzeren leuning, verfraaid met initialen in het centraal motief. De lijstgevel wordt bekroond door een hoofdgestel met een kroonlijst op klossen. Recente winkelramen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 101, nummer 83.