Huis De Draecke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Draecke

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "De Draecke", thans "School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie". Verankerde zandstenen trapgevel (7 treden + topstuk) met vier traveeën, drie bouwlagen met kelderverdieping en mansardedak (kunstleien), daterend uit de 15de eeuw. Meermaals verbouwd en gerestaureerd in de 20ste eeuw. Kruiskozijnen en bolkozijnen, in de geveltop, overspannen met gekoppelde ontlastingsbogen; onder- en bovendorpels verbonden door waterlijsten. Van de overkragende verdieping resten enkel de rondbogen in de eerste twee linker traveeën. De geveltop is afgewerkt met trappen en vijf overhoekse pinakels met kruisbloem. De arduinen rondboogdeur in Lodewijk XVI-stijl dateert vermoedelijk van 1787 (volgens bouwaanvraag): oorspronkelijke vleugeldeur en smeedijzeren waaier; hol geprofileerde rechtstanden in een rechthoekige omlijsting met uitgeholde hoeken voorzien van neuten en met rozet versierde sleutel; bekronende, uitspringende kroonlijst op gecanneleerde consoles boven pilasters met ingediepte schachten.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 101, nummer 81.