Teksten van Burgerhuis met middeleeuwse kelder

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24940

Burgerhuis met middeleeuwse kelder ()

Het burgerhuis is een diephuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en afgewolfd dak (pannen). De bepleisterde en beschilderde voorgevel met een kroonlijst op klosjes dateert uit de 19de eeuw, met oudere kern. De rechthoekige vensters zijn voorzien van een sobere stucomlijsting en doorlopende onderdorpels. De begane grond werd verbouwd met een winkelraam en imitatiebanden ter versiering.

De 13de-eeuwse kelder in Doornikse steen is haaks op de straat gelegen en meet binnenwerks 26,65 bij 7,80 meter en wordt door vier zuilen in twee beuken verdeeld. De basementen zijn niet zichtbaar gezien het ophogen van de vloer. De schacht met trommels worden bekroond door een knopkapiteel met een dekplaat met afgeschuinde hoeken. Daarop steunen segmentbogen met ribben uit Doornikse steen. De achterste zuil heeft enkele merkwaardigheden: het kapiteel is lager geplaatst en boven de dekplaat is er massief metselwerk - waarin de kraagstenen die de bogen dragen - zijn verwerkt. Bakstenen bogen(fries) aan de langszijden rusten op kraagstenen en dateren uit een recentere middeleeuwse periode. Mogelijk steunden ze oorspronkelijk een strijkbalk. De structuren wijzen mogelijk op een aparte en lager gelegen kelderruimte.

De toegang bevindt zich in het westelijk deel van de voorgevel. In de noordelijke afsluitmuur werd een spitsboograam vrijgelegd. De kelder werd bij de laatste werken 1,50 meter verdiept met twee kijkputten aan de buitenste zuilen om het oorspronkelijk vloerniveau aan te duiden.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002325, Middeleeuwse stenen (S.N. 2009).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2009: Burgerhuis met middeleeuwse kelder [online], https://id.erfgoed.net/teksten/179025 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Diephuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en afgewolfd dak (pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel met een kroonlijst op klosjes, uit de 19de eeuw vermoedelijk met oudere kern. Rechthoekige vensters met sobere stucomlijsting en doorlopende onderdorpels. Modern verbouwde begane grond met winkelraam en imitatiebanden ter versiering.

13de-eeuwse kelder overkluisd met tongewelven; twee traveeën gescheiden door zuilen met knopkapiteel. Muren verfraaid met overkragende rij spitsbogen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. & Verbeeck M. 1976: Burgerhuis met middeleeuwse kelder [online], https://id.erfgoed.net/teksten/24940 (geraadpleegd op ).