erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
24942
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24942

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met drie bouwlagen en plat dak in 1808 opgetrokken naar ontwerp van P.J. de Broe voor het brandweercorps. Bepleisterde voorgevel van drie traveeën. Benadrukt middenrisaliet met rondboogdeur overspannen met imitatiebanden rustend op de imposten van de flankerende zuilen; rechthoekig bovenvenster in een omlijsting gecantonneerd door geblokte hoekbanden; het geheel is bekroond door een driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met lekdrempels op de zijtraveeën. Bepleisterde zijgevel in de Schepenhuisstraat, van vijf traveeën met rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Van dit huis op de hoek van de Hoogpoort en de Schepenhuisstraat bleef enkel de voorgevel bewaard. Deze werd geïntegreerd in een grootschalig hotelcomplex.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24942 (Geraadpleegd op )