Huis Serlippens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Hoogpoort
Locatie Hoogpoort 77, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Serlippens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Huis Serlippens

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Serlippens" naar J.J. Serlippens die in 1751 een aanvraag indiende voor het bouwen van dit prachtig rococohuis. Volgens het jaartal in het smeedijzeren balkon zou het werk in 1752 voltooid geweest zijn.

Bepleisterd en geschilderd dubbelhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen op een gecementeerde plint en afgedekt met een mansardedak (leien). Rechthoekige, omlijste vensters met uitzondering van deze in de middeltravee Licht inzwenkende middenpartij van drie traveeën afgelijnd door geblokte pilasters met ingediepte schachten en rococokapitelen en hoger opgetrokken in een ingezwenkte zolderverdieping bekroond met een gebogen lijst op horizontale aanzetten, rustend op voluten. Panelen met uitgeholde hoeken ter versiering van de borstwering. De centrale deurtravee wordt sterk benadrukt. Geprofileerde schouderboogdeur in arduin met neuten en door een tussendorpel verbonden imposten, ingeschreven in een spiegelboogvormige omlijsting met versierde sluitsteen en bekronende druiplijst, tevens balkonplaat voor de smeedijzeren leuning van het spiegelboogvormig deurvenster. Op de zolderverdieping wordt het spiegelboogvenster met bekronende druiplijst verfraaid met een oeil-de-boeuf; geflankeerde rechthoekige vensters met lamberkijnversiering aan de onderdorpel en rocailles op de borstwering. Deze gevel illustreert duidelijk de rococogeest in de accentuatie van de middenpartij, de versieringsmotieven en de golvende beweging van de gevel. Kelders met gedrukte gewelven.

Mobilair: schouwen en plafonds uit de tweede helft van de 18de eeuw, schilderingen op doek van E. Van Reysschoot (1713-1772).

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 109, nummer 35.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogpoort

Hoogpoort (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.