erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
24954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24954

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met de Graslei, met drie bouwlagen en drie traveeën brede voorgevel met halsgevel, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nokrichting loodrecht op de straat) op de fries gedateerd 1725. Sterk gelijkend op nummer 5 maar zonder 19de-eeuwse aanpassingen. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen. Gekoppelde rechthoekige vensters gevat in vlakke omlijstingen die doorlopen over de borstwering en in de geveltop; bovenaan onversierde spiegels op de borstwering en gesculpteerd paneel onder het hoofdgestel met bekronend driehoekig fronton. Siervazen op de schouderstukken.

De vier traveeën brede zijgevel sluit onmiddellijk aan bij Graslei nummer 4 en vormde er eertijds mogelijk een geheel mee.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Hooiaard

 • Is deel van
  Omgeving Graslei en Korenlei

 • Is gerelateerd aan
  Hoekhuis


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24954 (Geraadpleegd op )