Hotel van Goethem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Ingelandgat
Locatie Ingelandgat 4, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hotel van Goethem

Deze bescherming is geldig sinds 02-07-1986.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis van Goethem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Breedhuis van zes traveeën, twee bouwlagen met mansardedak (leien), uit midden 18de eeuw. Witgeschilderde en bepleisterde voorgevel op een plint van hardsteen. Gevelritme aangegeven door geblokte hoekbanden en voornamelijk door het hoger opgetrokken middenrisaliet van twee traveeën, afgelijnd door hol geprofileerde kolossale pilasters met rocaille-console, onder een gekornist gebogen fronton, verrijkt met oeil-de-boeuf in rococostijl. Hoge rechthoekige, op de begane grond beluikte, vensters in een vlakke omlijsting tussen verdiepte penanten. Spiegels met uitgeholde hoeken sieren de borstweringen. In het risaliet deurvensters voorzien van een smeedijzeren leuning met monogram en onderdorpels rustend op rocococonsoles. Lodewijk XV-deuromlijsting van zandsteen: geprofileerd spiegelboogvormig beloop op neuten en imposten bekroond met een gestrekte druiplijst. Aanbouwsel met vier traveeën in dezelfde stijl rechts van de voorgevel. Verbouwde tuingevel met haaks daarop twee vleugels met gecementeerde gevels uitziend op de Watergraafstraat; muurkapelletje van 1911.

Mobilair: fraai salon met schilderijen van P.N. Van Reysschoot, voorstellende J.B. van Goethem, administrateur van de Oostendse Compagnie en marines met de schepen van de Compagnie.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Ingelandgat

Ingelandgat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.