erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
24979
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24979

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gemarkeerde horizontale geledingen. Afgevlakte bossage siert de gelijkvloerse verdieping met rechthoekige vensters. De steekboogvormige bovenvensters met ijzeren leuning zijn omlijst met geprofileerde banden met oren, voorzien van festoenen, en met versierde sluitsteen. De onderdorpels worden verbonden door een vlak cordon. Steekboogdeur met bovenlicht en sluitsteen. Gevelbekroning door middel van een hoofdgestel met gelede architraaf, fries met panelen en een kroonlijst op consoles. Verzorgd houtwerk.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24979 (Geraadpleegd op )