erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis naar ontwerp van A. De Man

bouwkundig element
ID
24988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24988

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak voorzien van twee dakkapellen, gedateerd 1868 op plint, naar ontwerp van architect A. De Man (zie opschrift). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met uitspringend middenrisaliet van twee traveeën bekroond met driehoekig fronton. Hardstenen plint met keldergaten, begane grond met afgevlakte bossage en afgedekt met kroonlijst. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op bovenverdieping met versierde sluitsteen. Deurvensters van middenrisaliet gevat in omlijsting met doorlopende kroonlijst en voorzien van een balkon op consoles met wolvenkoppen. Rijk versierd hoofdgestel met kroonlijst met tandlijst en bewerkte modillons onder het fronton met stucvulling.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis naar ontwerp van A. De Man [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24988 (Geraadpleegd op )