Sint-Annakapel

Gemeente Bonheiden

• Adrescontrole Bonheiden (adrescontroles: 13-10-2006 - 13-10-2006).
  • Inventarisatie Bonheiden (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

is beschermd als monument Sint-Annakapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Annakapel met omgevende lindebomen

Beschrijving

Eenvoudige landelijke kapel uit de 17de- tot 18de eeuw, traditionele halteplaats op de bedevaartroute naar Scherpenheuvel, achterin gelegen op een grotendeels omhaagd perceel en omgeven door zes lindebomen.

Bepleisterde, bakstenen kapel met gepikte plint onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Rechthoekige plattegrond met rechthoekig uitspringend koortje. Korfboogdeurtje en ovale oculus. Bepleisterd interieur met ziende kap. Lager gelegen 17de-eeuwse vloer van rode tegels. Rondboognis met plaasteren Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbeeld, ter vervanging van het oorspronkelijke beeld van Sint-Anna-ten-Drieën dat zich nu in de parochiekerk bevindt.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzoeg Antwerpen, ML, Beschermingsdossier.

Auteurs: Steyaert, Rita