Hotel de Coninck

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Jan Breydelstraat
Locatie Jan Breydelstraat 5-7, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Hotel de Coninck

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hotel de Coninck

Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1943.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig "Hotel De Coninck" naar de belangrijkste eigenaar F.J. De Coninck, die het hotel bewoonde van 1761 tot 1791. In 1920 aangekocht door de stad Gent, is het thans voor het publiek geopend als Museum voor Sierkunsten.

Fraai gesloten complexhuis op vierkante plattegrond, met binnenhof, in een strenge Lodewijk XV-stijl, door verankering op de zijgevel gedateerd 1755. Gebouwd op de plaats van een bekende hostellerie zogenaamd "De Gulden Appel", waarvan de kelders met keuken nog bewaard bleven. De voorgevel, volledig opgetrokken uit Balegemse steen, is een twaalf traveeën brede lijstgevel met twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen en leien). Verticaal gemarkeerd door een inspringende middentravee met bekronend gebogen fronton; rechthoekige vensters gevat in vlakke omlijsting, met houten roedeverdeling en rocaillemotief op de middenstijl.

Vlak omlijste liggend ovale radvensters vormen een halve-verdieping onder de houten kroonlijst. Middenrisaliet afgelijnd door vlakke pilasters met ingeschreven rondboog met breed holrond beloop op neuten en bekronend gebogen fronton: brede steekboogvormige inrijpoort met geprofileerd beloop en bekronend smeedijzeren balkon voor twee spiegelboogvormige deurvensters met druiplijst; een ronde oculus met vlakke omlijsting op voluten bekroont het geheel.

De zijgevel (aanvankelijk langs de Houtlei gelegen) telt zes opengewerkte en twaalf blinde traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (leien). Identieke ordonnantie voor de hier bepleisterde gevel met gecementeerde plint en muurankers met datering.

Binnenhof met symmetrisch ingeplante bepleisterde en beschilderde gevels: oostvleugel met U-vormige aanleg, twee en een halve bouwlaag en vijftien traveeën, geritmeerd door licht getoogde vensters met vlakke omlijsting en licht uitspringende sluitsteen, ramen met roedeverdeling; de ovale radvensters worden geaccentueerd door een geprofileerde arduinen omlijsting. Middenin tegenover de voordeur, fraai uitgewerkte Lodewijk XV-vleugeldeur: spiegelboogvormig met breed geprofileerd beloop op neuten; imposten verbonden door een houten accoladevormige tussendorpel verrijkt met sculptuur en banderol; schelpvormige sluitsteen en boogrug ingeschreven in rechthoekige met bekronende gebogen druiplijst; bovenlicht en vleugeldeuren met mooie houten roedeverdeling. De noordzuid- en westvleugel vertonen dezelfde opstand: ze tellen zeven traveeën met een identieke spiegelboogdeur in de middentravee. Westvleugel met inspringende middentravee met bekronend, gebogen fronton (zie voorgevel). De oostvleugel, met behouden woonvertrekken is volledig gerestaureerd; de westvleugel, ten tijde van F.J. De Coninck als stapelplaats ingericht, zijn heden in vrij slechte toestand en nog te restaureren.

Mobilair: prachtige salons in Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl, onder meer Lodewijk XVI-salon met muurschilderingen op doek vermoedelijk van de Brugse schilder Petrus Le Doulx (1730-1807) en 18de-eeuwse kroonluchter in kristal.

Merkwaardige eetzaal J.F. Allaert met muurbekleding (met naam FJ De Coninck en jaartal 1761) en kroonluchter uit lindehout van de Gentse beeldhouwer J.F. Allaert (1703-1779), zoldering beschildering toegeschreven aan P.N. Van Reysschoot (1738-1795).

Directoire salon met muurschilderingen van een onbekend meester. Zaal met grisailles, afkomstig van de Baudelooabdij en schouwmantel met vergulde Lodewijk XV-spiegel.

Zogenaamd "Catharina kamer" met beschilderde lederen wandbekleding (18de-eeuws, afkomstig uit de oude pastorij van Sint-Michielskerk. Lodewijk XVI-trap met prachtig gesculpteerde trappaal met ramskop; op lambrizering van het bordes, medaillon met portret van Jozef II.

  • DAENENS L., Museum voor Sierkunst; gids voor de bezoeker.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Jan Breydelstraat (middeleeuwse stadskern)

Jan Breydelstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.