erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
25006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25006
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
  Deze bescherming was geldig van tot

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Stadswoning uit 1755, heropgebouwd in 1991.

Historiek

In 1755 vroeg de handelaar sieur Pieter De Grave aan het Gentse stadbestuur om een bestaande woning te verbouwen tot een gebouw met een tuitgevel. De gelijkvloerse verdieping kreeg een met ojiefversiering gedecoreerde en omlijst poort. Op de eerste verdieping werd een omlijst rechthoekig venster voorzien en een gelijkaardig afgewerkt vierkant venster en een steigergat werden in de geveltop aangebracht.

Voor 1976 werd de gevel aangepast waarbij de poort op de gelijkvloerse verdieping vervangen werd door een rechthoekige poortopening over de volledige breedte van de gevel. De omlijste vensters werden vervangen door een rechthoekig venster op de eerste verdieping onder een houten latei, een korfboogvormig zolderluik en een steigergat in de puntgevel.

In 1988 werd een bouwvergunning verleend aan de Gentse Maatschappij voor de Huisvesting tot heropbouw van het pand met moderne technieken en de herinrichting van het gebouw tot sociale woning. De heropbouw in 1991 werd uitgevoerd in machinale gevelsteen. Nieuw houten schrijnwerk werd geplaatst. De benedenverdieping kreeg een brede poortopening conform de toestand in 1981. De muuropening werd ingevuld met een voordeur en een raam. De vensteromlijstingen werden niet gereconstrueerd, de lateien op de gelijkvloerse en eerste verdieping werden uitgevoerd in metalen I-profielen en het venster in de geveltop werd uitgevoerd met een segmentboog. Het steigergat werd niet aangebracht en de oorspronkelijke geschilderde gevelafwerking werd achterwege gelaten. Het gebouw kreeg een nieuwe binnenindeling en werd ingericht met moderne materialen.

Beschrijving

Bakstenen diephuis uit 1991 met referenties naar de 18de eeuw, haaks op de straat gelegen. Het pand telt twee bouwlagen van één travee en een topgevel. De rechte gevelbrede muuropening op de gelijkvloerse verdieping en het rechthoekige venster op de bovenverdieping zijn afgedekt met een I-profiel. Het venster in de topgevel is segmentboogvormig afgewerkt. Het schrijnwerk is modern.

 • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/44021/151.1, Huis Kaatsspelplein 3 (S.N. 2023).
 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Lopend archief, Gent, project Patershol.
 • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1987/1184.
 • Stadsarchief Gent, Oud Archief, bouwaanvraag 535/116/01, Gent: Kaatsspelplein, 1775: opstand gevel [online], https://beeldbank.stad.gent (geraadpleegd op 6 februari 2023).

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25006 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.