erfgoedobject

Vredesteinhoeve

bouwkundig element
ID
2502
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2502

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vredesteinhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Vallei van de Bruine Beek
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

U-vormige, in het laatste kwart van de 20ste eeuw sterk aangepaste, afhankelijkheid van het voormalige kasteel Vredestein; volgens de literatuur een 18de-eeuwse verbouwing van de in 16de-eeuwse documenten vermelde "Grote Zellaerhoeve". Volgens mutatieschetsen van het kadaster midden 19de eeuw opgericht als U-vormig complex met vergroting van de noordvleugel in circa 1875, ter plaatse van een oudere omgrachte hoeve.

Complex geheel van één bouwlaag met woonhuis aan straatzijde en aansluitend de voormalige schuur van circa 1875 en ten zuidwesten een L-vormig koetshuis. Verankerde en deels beschilderde baksteenbouw op gepikte plint onder zadeldaken (nok loodrecht en parallel aan de straat, mechanische pannen) met heden sterk aangepaste en vernieuwde muuropeningen.

Noordelijke woonhuisgevel van zes traveeën met markant risaliet met hogere halsgevel: hardstenen deuromlijsting met geornamenteerde rococo-elementen onder dakvenster met vleugelstukken, gebogen kroonlijst en bekronende topvaas; segmentboogvenster onder geprofileerde waterlijst. Naar verluidt zou de deuromlijsting, die 18de-eeuwse verhoudingen mist, afkomstig zijn van het vroegere kasteel. Vroegere rechthoekige vensters onder houten latei, in het laatste kwart van de 20ste eeuw vervangen door segmentboogvensters. Blind schuurgedeelte geritmeerd door steunberen.

Voormalig koetshuis met deels gedichte hardstenen rondboogarcade.

Rechts modern landhuis met aan de straat het smeedijzeren hek van het voormalige kasteel Vredestein.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Bonheiden, 1856/3 en 1876/7.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vredesteinhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2502 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.