Hoekhuis

Beschrijving

Heden hoekhuis met de Kalandeberg en de Lange Kruisstraat, met vier bouwlagen en plat dak, met vermoedelijk twee oudere kernen (17de eeuw?) aangepast in 18de eeuw en verhoogd met een bouwlaag en attiek in 20ste eeuw. Heden gedecapeerde gevels in bak- en zandsteen met oorspronkelijke voorgevel (Kalandeberg) van zes traveeën mooi geritmeerd door kruiskozijnen gevat in platte banden met gemarkeerde tweede en vijfde travee: deurvenster in zandstenen omlijsting met oren en bekronend driehoekig fronton, voorzien van nieuwe ijzeren leuningen op consooltjes. Verspringende arduinen kordons op de tweede en derde bouwlaag wijzen op twee kernen (van elk drie traveeën). Gewijzigde begane grond met winkelpui.

Gelijkaardige drie traveeën brede zijgevel (Kalandestraat) maar sober gehouden vier traveeën brede zijgevel (Lange Kruisstraat). De recentere kroonlijst met attiek loopt om het volledige hoekpand en ook nog over het aanpalend huis van de Lange Kruisstraat (aangebouwd in 19de eeuw?).

Restauratie aan de gang.