Eclectisch bakhuisje

• is aangeduid als beschermd monument Eclectisch bakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch bakhuisje

• is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Vallei van de Bruine Beek
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Merkwaardig, leegstaand rechthoekig 19de-eeuws gebouwtje in een eclectische stijl met neomoorse en neotraditionele elementen, op het kadaster ingetekend vanaf 1865 na sloping van oudere gebouwen circa 1855; mogelijk een bakhuisje van de Vredesteinhoeve.

Verankerde, baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met zijtrapgevels van drie treden telkens met drie overhoekse topstukken. Zijgevels met blinde, spitse hoefijzerboogvensters in omlijsting van gesinterde baksteen, gelijkvormige deur met houten latei en gedicht bovenlicht.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Bonheiden, 1856/1 en 1865/9.

Auteurs: Steyaert, Rita