erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25049
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25049

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen), in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw doch aangepast en met één verdieping verhoogd in de eerste helft van de 19de eeuw. Heden verankerde bakstenen lijstgevel, bepleisterd in de loop van de 19de eeuw en spijtigerwijze gedecapeerd. Rechthoekige muuropeningen, gewijzigde benedenvensters met gecementeerde negblokken; behouden zandstenen negblokken met aanzet van tussendorpels en ontlastingsbogen op de tweede bouwlaag wijzen op de oudere kern. Kleinere vensters met gelijkaardige gecementeerde omlijsting en ijzeren leuningen op de bovenste verdieping; bakstenen spiegels onder de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting met kwarthol beloop en bekronende druiplijst op langwerpige bladvormige consoles, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De gevel werd opnieuw bepleisterd.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25049 (Geraadpleegd op )