Hoekhuis

Straat Kleine Vismarkt

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis palend aan brug over de Leie

omvat de bescherming als monument Hoekhuis: voorgevel
gelegen te Kleine Vismarkt 1 (Gent)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving

Beschrijving

Nummer 1. Aan brug over de Leie palend hoekhuis van drie bouwlagen onder mansardedak (leien), met drie traveeën brede voorgevel, opgetrokken in Lodewijk XV-stijl en vermoedelijk verkeerdelijk gedateerd 1764 Op de borstwering; voorheen gedateerd 1754 en bouwaanvraag daterend uit 1753 (volgens archiefstukken). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel begrensd door verankerde en geblokte hoekbanden en bekroond met driehoekig fronton. Blinde rechthoekige vensters in zijtraveeën omlijst met platte banden. Middentravee met segmentboogvormige vensters met bovendorpel op rocailleconsoles; segmentboogvormige deur met gestrekte tussendorpel, bovenlicht met ijzeren waaier, bekroond met druiplijst op rocailleconsoles en gesculpteerde mannenbuste in schelpvormige waaier. Gevel bekroond door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, gekorniste kroonlijst onderbroken door oculus van bekronend fronton omgeven met rocailles. Vergrote vensters op de begane grond. Zijgevel van vier traveeën en drie bouwlagen: eveneens bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel begrensd door geblokte hoekbanden. Rechthoekige vensters (ramen met roedeverdeling) omlijst met doorlopende platte banden. Twee dakkapellen met driehoekig fronton boven bekronend hoofdgestel.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 132, nr. 2.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke