Straat Kleine Vismarkt
Locatie Kleine Vismarkt 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving

Beschrijving

Nr. 3. Achterin liggend dubbelhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen met schilddak (Vlaamse pannen), vermoedelijk aangepaste oude kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen met tot kordon verbonden lekdrempels. Achtergevel met sporen van gotische bogen van de in 1581 gesloopte Sint-Veerlekerk (13de eeuw). Zijgevel en haakse aanbouw uitziend op de Leie en palend aan zijgevel van Kleine Vismarkt nummer 1. Verankerde, bakstenen trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, vooruitspringend ten opzichte van eveneens verankerde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 17de eeuw. Trapgevel voorzien van kruiskozijnen (zandstenen dorpels en kruisen) onder ontlastingsboog; belendende lijstgevel in overstek op twee bogen boven de kelderverdieping; rechthoekige vensters met platte zandstenen omlijsting met oren en druiplijst; zadeldak (leien) met hangende goot en dakkapel.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke