is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Veerleplein en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is gerelateerd aan beschermd monument Burgerhuizen met winkelpuien
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling was geldig van tot
Achterin liggend dubbelhuisje van drie traveeën en twee bouwlagen met schilddak (Vlaamse pannen), vermoedelijk aangepaste oude kern. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen met tot cordon verbonden lekdrempels. Achtergevel met sporen van gotische bogen van de in 1581 gesloopte Sint-Veerlekerk (13de eeuw).
Zijgevel en haakse aanbouw uitziend op de Leie en palend aan zijgevel van Kleine Vismarkt nummer 1. Verankerde, bakstenen trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, vooruitspringend ten opzichte van eveneens verankerde lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen, uit de tweede helft van de 17de eeuw. Trapgevel voorzien van kruiskozijnen (zandstenen dorpels en kruisen) onder ontlastingsboog; belendende lijstgevel in overstek op twee bogen boven de kelderverdieping; rechthoekige vensters met platte zandstenen omlijsting met oren en druiplijst; zadeldak (leien) met hangende goot en dakkapel.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)