erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25086   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25086

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis (nok parallel aan de straat) met vier traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (leien) in 15de-eeuwse stijl. In 1912 gerestaureerd door Amandus Robert Janssens. Verankerde bak- en zandsteenbouw. Kelderverdieping met drie bolkozijnen overspannen met ontlastingsbogen. Kruiskozijnen met ontlastingsbogen en doorlopende dorpels en een waterlijst die de onderdorpels verbindt. Korfboogdeur met hol geprofileerd beloop, overspannen met een gebogen druiplijst op consoles. De twee middeltraveeën, vanaf de vierde bouwlaag in overstek op korfbogen, lopen uit op een groot dakvenster in trapgevelvorm, geflankeerd door kleinere getrapte dakvensters. Zijtrapgevels.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25086 (Geraadpleegd op 29-11-2020)