erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25108   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Diephuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder schilddak (pannen). Opgetrokken in het vierde kwart van de 19de eeuw op de plaats van het gesloopt romaans steen zogenaamd "Groote Ameede" (13de eeuw). Daarvan resteren nog een zijmuur van Doornikse steen en een gedeelte van de overwelfde kelder met kruisgewelven, voorheen op zuilen, kapitelen deels bewaard. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel; tweede en derde bouwlaag met rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, versierd met sluitsteen en bekroond met rechte geprofileerde druiplijst. Twee middentraveeën met balkon op consoles en ijzeren leuning. Vierde en lagere bouwlaag met getoogde vensters en zoals de andere vensters omlijst en met leuning. Hoofdgestel met fries met casementen en kroonlijst op modillons. Totaal gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25108 (Geraadpleegd op 12-08-2020)